Obiad, Kolacja
Łatwy
40 min
3
Była już kaczka w pomarańczach – teraz czas na śledzie. Śledzie na słodko, to propozycja nie tylko dla wytrawnych koneserów tego przysmaku. To ciekawa wariacja na temat tradycyjnych smaków. Spróbujcie koniecznie!
Czego potrzebujesz:
- 500 g filetów śledziowych
- 3 cebule
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 30 rodzynek
- 10 suszonych śliwek
- 15 g miodu
- 40 g oleju ryżowego Oleofarm
- 40 g oleju krokoszowego Oleofarm
- 1/3 szklanki wody
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 4-5 godzin i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w szerokie paski. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju ryżowym, dodać wodę, miód, suszone śliwki i rodzynki, a następnie sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić.
Po przestudzeniu dodać olej krokoszowy i jeszcze raz wymieszać. Śledzie układać warstwami w słoiku, naprzemiennie z cebulą z dodatkami. Odstawić przynajmniej na jeden dzień do lodówki.