Śledzie na słodko

Obiad, Kolacja
Łatwy
40 min
3

Była już kaczka w pomarańczach – teraz czas na śledzie. Śledzie na słodko, to propozycja nie tylko dla wytrawnych koneserów tego przysmaku. To ciekawa wariacja na temat tradycyjnych smaków. Spróbujcie koniecznie! 

Czego potrzebujesz:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 30 rodzynek
  • 10 suszonych śliwek
  • 15 g miodu
  • 40 g oleju ryżowego Oleofarm
  • 40 g oleju krokoszowego Oleofarm
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 4-5 godzin i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w szerokie paski. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju ryżowym, dodać wodę, miód, suszone śliwki i rodzynki, a następnie sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić.

Po przestudzeniu dodać olej krokoszowy i jeszcze raz wymieszać. Śledzie układać warstwami w słoiku, naprzemiennie z cebulą z dodatkami. Odstawić przynajmniej  na jeden dzień do lodówki.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję