Była już kaczka w pomarańczach – teraz czas na śledzie. Śledzie na słodko, to propozycja nie tylko dla wytrawnych koneserów tego przysmaku. To ciekawa wariacja na temat tradycyjnych smaków. Spróbujcie koniecznie!
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 4-5 godzin i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w szerokie paski. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju ryżowym, dodać wodę, miód, suszone śliwki i rodzynki, a następnie sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić.
Po przestudzeniu dodać olej krokoszowy i jeszcze raz wymieszać. Śledzie układać warstwami w słoiku, naprzemiennie z cebulą z dodatkami. Odstawić przynajmniej na jeden dzień do lodówki.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyProdukty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.