Śledzie na słodko

Obiad, Kolacja
Łatwy
40 min
3

Była już kaczka w pomarańczach – teraz czas na śledzie. Śledzie na słodko, to propozycja nie tylko dla wytrawnych koneserów tego przysmaku. To ciekawa wariacja na temat tradycyjnych smaków. Spróbujcie koniecznie! 

Czego potrzebujesz:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 30 rodzynek
  • 10 suszonych śliwek
  • 15 g miodu
  • 40 g oleju ryżowego Oleofarm
  • 40 g oleju krokoszowego Oleofarm
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ok. 4-5 godzin i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w szerokie paski. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju ryżowym, dodać wodę, miód, suszone śliwki i rodzynki, a następnie sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać wszystko i chwilę poddusić.

Po przestudzeniu dodać olej krokoszowy i jeszcze raz wymieszać. Śledzie układać warstwami w słoiku, naprzemiennie z cebulą z dodatkami. Odstawić przynajmniej  na jeden dzień do lodówki.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję