Kiszoną kapustę dla złagodzenia smaku można kilkakrotnie wypłukać i odsączyć na sicie. Przygotować suszone grzyby: przebrać, dokładnie umyć, namoczyć przez kilka godzin. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju ryżowym. Następnie dorzucić grzyby, chwilę podsmażać mieszając, a następnie dolać pół szklanki wody i razem dusić 15 min. Kapustę kiszoną po przepłukaniu odcisnąć, pokroić, włożyć do garnka, zalewając ¾ szklanki wody. Wrzucić kminek, dodać pieprz i gotować odkrytą około 30 – 40 minut, aż kapusta
zmięknie. Należy co jakiś czas przemieszać kapustę, a jeśli wody będzie brakowało, to uzupełnić niewielką ilością wrzącej wody. W międzyczasie dodać podduszone grzybki z cebulą. Miękką kapustę odcedzić. Doprawić do smaku pieprzem, solą i/lub cukrem. Zostawić do przestygnięcia i połączenia smaków. Dla ewentualnego zagęszczenia można dosypać Bułkę tartą z lnem mielonym.
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na pół, a każdą z części przekroić na jeszcze mniejsze 4 kwadraty. Na środek każdego z nich nakładać łyżkę farszu. Boki ciasta zlepiać tworząc trójkąty. Ciasto można również wyciąć w ozdobne kształty np. gwiazdy. Paszteciki przed pieczeniem można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec 20 minut w 200°C. W trakcie można obsypać sezamem. Podawać jako danie samodzielne
maczane w oleju LenVitol lub w towarzystwie barszczu.
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyLinia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.
Dowiedz się więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.