Nadziewane pulpety

Obiad
Łatwy
40 min
3

Danie w szybki sposób zaspokoi niejeden głód. To syty obiad do przygotowania, w sam raz w środku tygodnia. 


Czego potrzebujesz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
  • jajko
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek
  • olej ryżowy Oleofarm
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła dalmatyńskie 

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mięso, jajko, czosnek, przyprawę do mięsa mielonego i bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym. Całość mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Z mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki, do których przed uformowaniem wkładamy troszeczkę żółtego sera. Pieczarki szatkujemy i podsmażany na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu. Na patelnie wlewamy nie wielką ilość oleju ryżowego. Podsmażamy pulpety z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Do średniego garnka wrzucamy podsmażone pulpety, pieczarki i zalewamy wodą. Do wody wrzucamy kostkę rosołową, zioła dalmatyńskie, słodką i ostra paprykę. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Do wrzącego bulionu dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego. Zagęszczamy wodą z mąką.  

Autor: Martyna Brożek, http://www.rajskakuchnia.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy nierafinowany

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję