Danie w szybki sposób zaspokoi niejeden głód. To syty obiad do przygotowania, w sam raz w środku tygodnia.
Czego potrzebujesz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 30 dag żółtego sera
- 30 dag pieczarek
- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
- jajko
- przecier pomidorowy
- przyprawa do mięsa mielonego
- czosnek
- olej ryżowy Oleofarm
- sól
- słodka papryka
- ostra papryka
- zioła dalmatyńskie
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mięso, jajko, czosnek, przyprawę do mięsa mielonego i bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym. Całość mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Z mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki, do których przed uformowaniem wkładamy troszeczkę żółtego sera. Pieczarki szatkujemy i podsmażany na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu. Na patelnie wlewamy nie wielką ilość oleju ryżowego. Podsmażamy pulpety z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Do średniego garnka wrzucamy podsmażone pulpety, pieczarki i zalewamy wodą. Do wody wrzucamy kostkę rosołową, zioła dalmatyńskie, słodką i ostra paprykę. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Do wrzącego bulionu dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego. Zagęszczamy wodą z mąką.
Autor: Martyna Brożek, http://www.rajskakuchnia.blogspot.com