Nadziewane pulpety

Obiad
Łatwy
40 min
3

Danie w szybki sposób zaspokoi niejeden głód. To syty obiad do przygotowania, w sam raz w środku tygodnia. 


Czego potrzebujesz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • bułka tarta ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
  • jajko
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek
  • olej ryżowy Oleofarm
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła dalmatyńskie 

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mięso, jajko, czosnek, przyprawę do mięsa mielonego i bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym. Całość mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Z mięsa formujemy niewielkiej wielkości kulki, do których przed uformowaniem wkładamy troszeczkę żółtego sera. Pieczarki szatkujemy i podsmażany na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu. Na patelnie wlewamy nie wielką ilość oleju ryżowego. Podsmażamy pulpety z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Do średniego garnka wrzucamy podsmażone pulpety, pieczarki i zalewamy wodą. Do wody wrzucamy kostkę rosołową, zioła dalmatyńskie, słodką i ostra paprykę. Czekamy aż wszystko się zagotuje. Do wrzącego bulionu dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego. Zagęszczamy wodą z mąką.  

Autor: Martyna Brożek, http://www.rajskakuchnia.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej kukurydziany tłoczony na zimno

Olej kukurydziany tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej z lnianki

Olej z lnianki

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję