Kutia z olejem lnianym

Deser
Łatwy
60 min
4

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
  • 100 g przesiekanych orzechów włoskich
  • 100 g przesiekanych orzechów laskowych
  • 100 g przesiekanych migdałów
  • 100 g przesiekanych fig
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka stołowa Amaretto bądź likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

Pszenicę opłukać na sicie i zalać gorącą wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Rano należy zmienić wodę i ugotować do miękkości (ok. 3 – 4 godziny). Po wyznaczonym czasie przecedzić i ostudzić. Mak zalać mlekiem i gotować przez ok. 40 min. Następnie należy odsączyć go na sicie, wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić do namoczenia. Połączyć mak z pszenicą, dodać orzechy, migdały, figi oraz odsączone rodzynki. Powstałą masę połączyć z miodem oraz olejem lnianym. Opcjonalnie można dodać Amaretto lub likier
pomarańczowy.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z lnianki

Olej z lnianki

Olej lniany LenVitol

Olej lniany LenVitol

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję