Składniki:
- 1 szklanka łuskanej pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
- 100 g przesiekanych orzechów włoskich
- 100 g przesiekanych orzechów laskowych
- 100 g przesiekanych migdałów
- 100 g przesiekanych fig
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka stołowa Amaretto bądź likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Pszenicę opłukać na sicie i zalać gorącą wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Rano należy zmienić wodę i ugotować do miękkości (ok. 3 – 4 godziny). Po wyznaczonym czasie przecedzić i ostudzić. Mak zalać mlekiem i gotować przez ok. 40 min. Następnie należy odsączyć go na sicie, wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić do namoczenia. Połączyć mak z pszenicą, dodać orzechy, migdały, figi oraz odsączone rodzynki. Powstałą masę połączyć z miodem oraz olejem lnianym. Opcjonalnie można dodać Amaretto lub likier
pomarańczowy.