Kutia z olejem lnianym

Deser
Łatwy
60 min
4

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju lnianego LenVitol
  • 100 g przesiekanych orzechów włoskich
  • 100 g przesiekanych orzechów laskowych
  • 100 g przesiekanych migdałów
  • 100 g przesiekanych fig
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka stołowa Amaretto bądź likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

Pszenicę opłukać na sicie i zalać gorącą wodą. Odstawić na noc do namoczenia. Rano należy zmienić wodę i ugotować do miękkości (ok. 3 – 4 godziny). Po wyznaczonym czasie przecedzić i ostudzić. Mak zalać mlekiem i gotować przez ok. 40 min. Następnie należy odsączyć go na sicie, wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić do namoczenia. Połączyć mak z pszenicą, dodać orzechy, migdały, figi oraz odsączone rodzynki. Powstałą masę połączyć z miodem oraz olejem lnianym. Opcjonalnie można dodać Amaretto lub likier
pomarańczowy.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję