Gulasz to prosty i smaczny sposób na domowy obiad. Można go podać z kaszą lub ryżem.
Czego potrzebujesz:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm
- 3-4 łyżki białego wina
- sól, pieprz
- vegeta
- chili
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Przyprawy wymieszać z 2 łyżkami oleju z pestek winogron i 2 łyżkami wina. Pierś wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki. Cebulę i marchewkę obrać , pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z pestek winogron. Następnie podsmażyć pierś z kurczaka, dodać cebulę z marchewką, listek laurowy, ziele angielskie, trochę wody , resztę wina i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koperek i koncentrat wymieszany z odrobiną wody. W razie potrzeby doprawić.
Autor: Bożena Pieślak, http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com