Guakamole z lnianymi krakersami

Lunch, Obiad, Kolacja
Łatwy
20 min
2

Dzięki  Olejom Świata i prostemu przepisowi na guacamole udajemy się w podróż do Meksyku. Kolendra, limonka, awokado – to typowe składniki kuchni meksykańskiej. Guacamole doprawiamy olejem konopnym, który dobrze znany jest także w kuchni polskiej. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.

Czego potrzebujesz:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 limonka (sok – ok. 2 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 pomidor
  • sól w młynku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kmin rzymski ziarenka (kumin)
  • 1/2 pęczku kolendry
  • olej konopny

Lniane krakersy:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju z pestek winogron lub ryżowego
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 żółtko rozmieszane z łyżką zimnej wody

Przygotowanie:

Skórę pomidora naciąć, sparzyć we wrzątku, zahartować w zimnej wodzie i pokroić miąższ w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać w kostkę. Kolendrę posiekać.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, łyżką wydrążyć miąższ. Miąższ przełożyć do miski i rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, szalotkę, czosnek, pomidora oraz kolendrę i wymieszać. Doprawić do smaku utłuczonym w moździerzu kminem, solą i pieprzem (z młynków) oraz olejem konopnym. Gotowe guakomole wymieszać, posypać kolendrą do dekoracji i odłożyć na ok. 15-20 minut aż smaki się „przegryzą”.

Lniane krakersy:

Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na jak najcieńszy placek. Wycinamy trójkątne krakersy za pomocą ostrego noża. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st C. Krakersy układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z wodą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 8-12 minut lub do uzyskania złotego koloru (w zależności od grubości przygotowanego ciasta). Serwujemy z gukamole. 

Autor: Beata Śniechowska dla Oleje Świata, http://www.beatasniechowska.pl/

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej arachidowy nierafinowany

Olej arachidowy nierafinowany

Olej z orzechów włoskich Virgin

Olej z orzechów włoskich Virgin

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję