Lunch, Obiad, Kolacja
Łatwy
5 min
2
Wybór pesto na sklepowych półkach jest dość duży, ale zawsze lepiej je zrobić w domu – będzie taniej i zdrowej.
Czego potrzebujesz:
- 2-3 duże garście świeżego szpinaku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), najlepiej wcześniej namoczonych
- 5 łyżek oleju z pestek winogron Oleofarm
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę czarnego mielonego pieprzu
- 1-2 łyżki wody
- 4-5 łyżek tartego parmezanu (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. Umieścić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.
Autor: Agnieszka Duszyńska http://www.nietracczasunagotowanie.blogspot.com