Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki

Lunch, Obiad, Kolacja
Łatwy
5 min
2

Wybór pesto na sklepowych półkach jest dość duży, ale zawsze lepiej je zrobić w domu – będzie taniej i zdrowej.

Czego potrzebujesz:

  • 2-3 duże garście świeżego szpinaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), najlepiej wcześniej namoczonych
  • 5 łyżek oleju  z pestek winogron Oleofarm
  • 3 ząbki czosnku  
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • trochę czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki wody
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. Umieścić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.

Autor: Agnieszka Duszyńska http://www.nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Siemię lniane brązowe

Siemię lniane brązowe

Olej z awokado tłoczony na zimno

Olej z awokado tłoczony na zimno

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję