Domowe pesto ze szpinaku i pietruszki

Lunch, Obiad, Kolacja
Łatwy
5 min
2

Wybór pesto na sklepowych półkach jest dość duży, ale zawsze lepiej je zrobić w domu – będzie taniej i zdrowej.

Czego potrzebujesz:

  • 2-3 duże garście świeżego szpinaku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki migdałów (lub innych orzechów), najlepiej wcześniej namoczonych
  • 5 łyżek oleju  z pestek winogron Oleofarm
  • 3 ząbki czosnku  
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • trochę czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki wody
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Szpinak oraz natkę pietruszki umyć. Umieścić wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksować. Pesto powinno być mocno przyprawione, ponieważ po dodaniu do makaronu złagodnieje. Przechowywać w zamkniętym słoiku, w lodówce.

Autor: Agnieszka Duszyńska http://www.nietracczasunagotowanie.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję