Domowe ciasto z dodatkiem suszonej śliwki i jabłka, to doskonały deser po rodzinnym spacerze.
Czego potrzebujesz:
- 2 łyżki karobu (lub kakao)
- 1/2 jabłka pokrojonego w plasterki/kostkę
- kilka suszonych śliwek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm
- 1 szklanka kefiru lub jogurtu
- szczypta szafranu (dekoracja)
- 2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru brązowego Oleofarm
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do ok. 170 stopni. Mokre składniki szybko wymieszać lub zmiksować z cukrem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do mokrych składników dosypać suche, pokrojone jabłka i śliwki. Masę przełożyć do keksówki i posypać cynamonem albo szafranem. Piec przez około godzinę.
Autor: Agnieszka Pietrusiak, http://mowia-weki.blogspot.com