Ciasteczka Oleo z olejem lnianym LenVitol

Deser
Średni
45 min
4

Prosty sposób na pyszne ciasteczka bez pieczenia.

Składniki:

Masa kakaowa:

  • 1 ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki mleka pełnego w proszku
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego LenVitol
  • 4 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • sól do smaku (szczypta)
  • cukier puder do podsypania około 1/3  szklanki
  • opcjonalnie: 1 łyżka likieru arakowego lub czekoladowego

Masa kokosowa z białą czekoladą:

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 5 łyżek oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju lnianego LenVitol
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru kokosowego do smaku

Przygotowanie:

Masa kakaowa: Olej kokosowy umieścić w garnuszku, roztopić a następnie ostudzić. Migdały zmielić, przesypać do dużej miski. Do zmielonych migdałów dodać przestudzony olej kokosowy, mleko w proszku, mleko kokosowe, kakao, miód, olej lniany i szczyptę soli. Opcjonalne w wersji dla dorosłych można dodać jeszcze likier. Wszystkie składniki masy kakaowej połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim i rozwałkować na około 5 mm. Wykroić kieliszkiem kółka, ułożyć na podsypanej cukrem pudrem tacy i schować na pół godziny w zamrażalniku.
WSKAZÓWKA: jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej oleju lnianego. W razie konieczności można powtórzyć aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ciasto powinno mieć zwartą strukturę, nie powinno się rozdzielać i kruszyć).
Masa kokosowa: Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i całość razem roztopić w kąpieli wodnej.
Schłodzić. Wiórki kokosowe zmielić. Przesypać do dużej miski, do wiórków kokosowych dodać mleko w proszku, roztopioną białą czekoladę, olej lniany i mleko kokosowe. Wszystkie składniki masy kokosowej zmiksować razem. Z masy wyrabiać kulki, lekko spłaszczać, układać na ciemnych krążkach.
Gotowe ciasteczka włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. Jeśli chcemy nadać ciasteczka fantazyjny wygląd możemy użyć ozdobnych pieczątek/stempli cukierniczych. Wystarczy przed nałożeniem masy kokosowej na połowie, ciemnych krążków „wybić” odpowiedni wzór. Ozdobione krążki układać na górnej warstwie.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej z orzechów laskowych nierafinowany

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej ryżowy rafinowany

Olej ryżowy rafinowany

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję