Śniadanie, Kolacja
Łatwy
60 min
3
Delikatny chleb o wyrazistym i jednolitym smaku, doskonały jako przekąska.
Czego potrzebujesz:
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju z pestek winogron Olefarm
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki maślanki naturalnej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, następnie smażymy do miękkości i studzimy. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę z tłuszczem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tłuszczem. Pieczemy ok. 45minut w 200 stopniach, chleb powinien lekko pęknąć.
Autor: Anna Jankowska, http://www.pokochajgotowanie.blogspot.com