Chleb kukurydziano-paprykowy

Śniadanie, Kolacja
Łatwy
60 min
3

Delikatny chleb o wyrazistym i jednolitym smaku, doskonały jako przekąska. 

Czego potrzebujesz:

  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron Olefarm
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy zmiażdżony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, następnie smażymy do miękkości i studzimy. Jajka miksujemy z maślanką, dodajemy paprykę z tłuszczem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej tłuszczem. Pieczemy ok.  45minut w 200 stopniach, chleb powinien lekko pęknąć.

Autor: Anna Jankowska, http://www.pokochajgotowanie.blogspot.com

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej

Poznaj nasze produkty

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

LenVitol – Siemię lniane brązowe

LenVitol – Siemię lniane brązowe

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję