Powszechnie wiadomo, że w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi pomaga witamina D. Samo wchłanianie wapnia to jednak nie wszystko. Potrzebny jest również jego transport we własciwym kierunku, czyli do kości, a to zadanie dla witaminy K.
Za transport wapnia w organizmie odpowiadają m.in.:
Ich aktywność zależy właśnie od witaminy K2, która z jednej strony wpływa na proces wiązania jonów wapnia w kościach, a z drugiej – reguluje wyżej wymienione białko Gla – odpowiedzialne za wiazanie jonów wapnia, przez co wapń nie może odkładać się w tkankach miękkich (np. naczyniach krwionośnych).
Witamina K2 stanowi jedynie 10% ogołu witaminy K dostępnej w pokarmach. Warto dowiedzieć się, w których produktach spożywczych jest jej najwięcej:
Tkanka kostna jest dynamiczną strukturą, która nieustannie podlega procesom przebudowy. Niektóre komórki kostne (osteoklasty) rozkładają tkankę kostną uwalniając wapń, a inne (osteoblasty) tworzą nową tkankę kostną poprzez wbudowywanie m.in. wapnia do kości. Ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy tymi dwoma procesami, natomiast wraz z wiekiem następuje nasilenie procesu rozkładu tkanki kostnej. Zapewnienie równowagi metabolizmu kości jest możliwe poprzez uzupełnianie z dietą odpowiednich składników. Witamina K pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, ponieważ wpływa na proces wbudowywania wapnia do tkanki kostnej.
Organizm produkuje witaminę D na drodze syntezy skórnej, pod wpływem promieniowania słonecznego UV. W okresie jesienno-zimowym synteza witaminy D w skórze jest ograniczona z powodu zmniejszonego nasłonecznienia.
Zobacz artykułySuplementy diety zawierające witaminy D i K rozpuszczone w oleju lnianym o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.
Dowiedz się więcejZalecenia suplementacji witaminą D według wytycznych dla Europy Środkowej
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.