Wśród niezbędnych dla naszego zdrowia i życia makroskładników – czyli węglowodanów, białek i tłuszczów – te ostatnie były często niedoceniane, a nawet atakowane jako szkodliwy składnik diety. Dlatego wielu z nas decydowało się na wybór produktów nisko- lub beztłuszczowych. Następnie jednak pojawiło się wiele dowodów naukowych na to, że niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Radykalny zwrot w tym zakresie sprawił, że bliżej zaczęto przyglądać się tłuszczom. Najbardziej wartościowe z nich okazały się kwasy omega-3.
Tłuszcze (lipidy) to duża grupa związków o różnorodnej budowie chemicznej, posiadającej wspólne elementy: każda cząsteczka tłuszczu składa się z glicerolu, z którym łączą się kwasy tłuszczowe. Od tego jakie kwasy tłuszczowe występują w cząsteczce tłuszczu zależą jego właściwości. Kwasy tłuszczowe dzielimy na 3 grupy:
Najważniejsze kwasy omega-3:
Najważniejsze kwasy omega-6:
Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.
Zobacz artykuły i przepisyProdukty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.
Dowiedz się więcejWprawdzie oczyszczanie organizmu kojarzy się głównie z okresem wiosennym, jednak detoks warto robić sobie co jakiś czas, nawet zimą. Pozbycie się toksyn pomoże zwalczyć zimowe zmęczenie i poprawi naszą odporność.
Czytaj więcejStrona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.