Dlaczego kwasy omega-3 lubią zimno?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na światło (promienie UV) i temperaturę. Im wyższa temperatura przechowywania, tym większe ryzyko, że kwasy te utlenią się i produkt nie będzie zawierał tyle omega-3 ile oczekujemy. Podobny szkodliwy wpływ na kwasy omega-3 ma cieplna obróbka potraw, np. smażąc na oleju z dużą ilością omega-3, spowoduje się, że ich zawartość drastycznie zmaleje.

Pamiętaj!

Wybieraj olej, który jeszcze przed zakupem przechowany jest w lodówce. Również w domu trzymaj go w warunkach chłodniczych. W ten sposób zachowa wysoką zawartość kwasów omega-3. Jeśli chcesz, by olej z dużą ilością kwasów omega-3 zachował swoje cenne właściwości, stosuj go wyłącznie do potraw na zimno. Nie smaż na nim, nie wlewaj go do gotującej się wody, nie używaj do duszenia potraw.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

LenVitol

Produkty o bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, regulując wiele procesów.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

Zastosowanie oleju lnianego

Wiele osób, kupując olej lniany zastanawia się jakie może być jego zastosowanie, jak go używać na co dzień? Zanim przystąpimy do przygotowywania bogatych w omega-3 dań, musimy zaopatrzyć się we właściwe produkty.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Olej z pestek winogron rafinowany

Olej z pestek winogron rafinowany

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję