Dlaczego kwasy omega-3 lubią zimno?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wrażliwe na światło (promienie UV) i temperaturę. Im wyższa temperatura przechowywania, tym większe ryzyko, że kwasy te utlenią się i produkt nie będzie zawierał tyle omega-3 ile oczekujemy. Podobny szkodliwy wpływ na kwasy omega-3 ma cieplna obróbka potraw, np. smażąc na oleju z dużą ilością omega-3, spowoduje się, że ich zawartość drastycznie zmaleje.

Pamiętaj!

Wybieraj olej, który jeszcze przed zakupem przechowany jest w lodówce. Również w domu trzymaj go w warunkach chłodniczych. W ten sposób zachowa wysoką zawartość kwasów omega-3. Jeśli chcesz, by olej z dużą ilością kwasów omega-3 zachował swoje cenne właściwości, stosuj go wyłącznie do potraw na zimno. Nie smaż na nim, nie wlewaj go do gotującej się wody, nie używaj do duszenia potraw.

Zdrowe tłuszcze

Niektóre rodzaje tłuszczów nie tylko nam nie szkodzą, ale wręcz korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się gdzie je znaleźć i jak korzystać z ich pozytywnego działania w swojej diecie.

Zobacz artykuły i przepisy

Oleje Świata

Linia Oleje Świata to oleje wysokiej jakości powstające ze starannie wyselekcjonowanych nasion i owoców. Samo zdrowie zamknięte w małej buteleczce.

Dowiedz się więcej
Zdrowe tłuszcze

W których olejach szukać kwasów omega-3?

Obecna gama dostępnych olejów jadalnych jest bardzo szeroka. Przy tak dużym wyborze rodzi się pytanie, po który olej sięgnąć? Jeśli szukasz oleju z dużą ilością kwasów omega-3, warto uważnie czytać etykietę lub sprawdzić dostępne w tym zakresie opracowania naukowe.

Czytaj więcej

Poznaj nasze produkty

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej krokoszowy tłoczony na zimno

Olej z orzechów włoskich Virgin

Olej z orzechów włoskich Virgin

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczony na zimno

Strona korzysta z plików cookies. Są to pliki pozwalające na korzystania z narzędzi analitycznych, marketingowych oraz społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności.

Rozumiem i akceptuję