Aloes jest niezwykłą rośliną o charakterystycznych grubych mieczowatych liściach, rosnącą w subtropikalnej strefie klimatycznej. Bardzo często hodujemy go w naszych domach w doniczkach nie wiedząc jak cenne kryje w sobie właściwości. Pod nazwą aloes kryje się aż ok. 400 gatunków tej rośliny, ale odmianą, która ma największe znaczenie dla naszego zdrowia jest aloes zwyczajny (Aloe vera – Aloe barbardensis Miller). To właśnie z niej otrzymuje się sok i miąższ mający zdrowotne właściwości, które doceniali już starożytni mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego.

Początkowo aloes stosowany był przede wszystkim jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz jako silny środek przeczyszczający. Dziś możemy korzystać również z innych zalet tej rośliny, gdyż wiemy, że za przeczyszczające działanie aloesu odpowiada substancja o nazwie aloina. Substancja ta zawarta jest jedynie w skórce liści i dlatego sok aloesowy otrzymywany jest jedynie z miąższu liści dokładnie pozbawionych skórki, a zawartość aloiny w nim jest ściśle kontrolowana, tak, by jej poziom w soku nie powodował działania przeczyszczającego.

Sok aloesowy jest unikalnym sokiem o wielokierunkowym działaniu. Jako jeden z nielicznych wykazuje właściwości adaptogenne, czyli potrafi dostosować swoje działanie do potrzeb naszego organizmu. Wykryto w nim niemal 200 substancji biologicznie aktywnych o różnorodnym działaniu. Zawarte w nim mukopolisacharydy (glikozaminoglikany), z których najbardziej znany jest acemannan, należą do immunomodulatorów, czyli związków stymulujących układ immunologiczny do działania. Związki te mają zdolność do aktywacji limfocytów T i makrofagów, a jako składnik macierzy międzykomórkowej uszczelniają ściany komórek i naczyń krwionośnych zapobiegając absorpcji toksyn z jelit do krwiobiegu, chronią przed wnikaniem mikroorganizmów, ułatwiają absorpcję wody i substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym.

Sok z aloesu jest źródłem naturalnych związków o działaniu przeciwzapalnym (kwas salicylowy, kampesterol, bradykinaza), przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym (fenole, kwas cynamonowy, chryzofanowy, lupeol i związki siarkowe). Kwas salicylowy i lupeol wykazują dodatkowo działanie przeciwbólowe, a związki antrachinowe, jak aloemodyna, silne właściwości bakteriobójcze. Składniki te sprawiają, że regularne spożywanie soku aloesowego wspomaga naszą odporność, łagodzi stany zapalne w organizmie, pomaga w regeneracji i odbudowie tkanek. Substancje o właściwościach ściągających i odkażających (saponiny), pomagają dodatkowo łagodzić podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego (w tym dziąseł i jamy ustnej) oraz jelit. Z tych właśnie względów sok aloesowy używany jest jako składnik past do zębów, zwłaszcza przeciwko paradontozie.

Sok aloesowy wykazuje także dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Reguluje procesy trawienie, m.in. normalizuje wydzielanie i pH soku żołądkowego, a także wydzielanie pepsyny, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego, wspomaga odbudowę dobrej mikroflory jelitowej, nawilża i oczyszcza jelita.

Sok aloesowy znany jest także ze swego dobroczynnego działania na skórę. Przyspiesza gojenie się ran, wzmaga złuszczanie naskórka, łagodzi podrażnienia, stany zapalne, nawilża i odżywia skórę, a nawet zapobiega powstawaniu zmarszczek czy zmniejszaniu blizn. Badania naukowe potwierdzają również jego działanie w procesie leczenia oparzeń i odmrożeń, gdyż pomaga w przywróceniu krążenia w uszkodzonej skórze. Sok z aloesu przydatny jest także w łagodzeniu objawów łupieżu. Stosowany jako płukanka do włosów lub składnik szamponów reguluje pH skóry głowy i działa przeciwłupieżowo i przeciwzapalnie. Zawarte w nim mukopolisacharydy uszczelniają przestrzenie między komórkami i łączą naskórek ze skórą właściwą utrudniając wnikanie mikroorganizmów chorobotwórczych do tanek ciała i zapobiegając tym samym infekcjom. Związki te biorą również udział w tworzeniu kolagenu odpowiedzialnego za jędrny, młody wygląd skóry.

Sok z aloesu powinno się przyjmować w ilości do 50 ml (4-5 łyżek) dziennie w dawce jednorazowej lub podzielonej na 2 lub 3 porcje. Najlepiej jest spożywać go na 1 godzinę przed posiłkiem, sam lub z dodatkiem soku owocowego. Ważne jest jednak, aby przyjmować go regularnie, przez dłuższy okres czasu. Wybierając sok aloesowy warto sięgać po ten otrzymany bezpośrednio z miąższu liści, a nie odtwarzany z koncentratu, czy proszku aloesowego. Tylko naturalny, bezpośredni sok posiada charakterystyczny dla aloesu, wyrazisty smak i zapach.

Kurację aloesową warto przeprowadzić zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności (okresie jesienno-zimowym), aby wzmocnić układ odpornościowy naszego organizmu. Sok zalecany jest szczególnie rekonwalescentom i osobom starszym dla wzmocnienia kondycji organizmu oraz osobom z zaburzeniami trawienia i przemiany materii. Regularnie spożywany usprawni metabolizm i przemianę materii oraz wzmocni układ immunologiczny naszego organizmu.